X Somborman
dana
0
0
sati
0
0
Sponzori

O triatlonu

Prvo triatlonsko takmičenje je održano 1977.godine na Havajima. Organizovano je od strane grupe američkih  marinaca.  Osnivačem triatlona se smatra kapetan John Smith. Tada su se oni takmičili na distancama današnjeg Ironman-a i to 3800 m plivanja, 180 km vožnje bicikla i 42 km trčanja (Honolulu maraton). Od tada se Ironman Havaji smatra nezvaničnim prvenstvom sveta u ovoj distanci. 1990. godine održana je prva Ironman serija i pobednik je bio Scot Tinli.

Iz godine u godinu broj takmičara se povećavao a takodje i broja takmičenja. Širom sveta su osnivani nacionalni savezi da bi 1989. godine bila osnovana svetska triatlonska unija (ITU) na inicijativu MOK-a.

Prvo svetsko prvenstvo na olimpijskoj distanci je održano 1989. godine u Avinjonu i učestvovalo je čak 800 takmičara u svim starosnim kategorijama. Od 1996. održavaju se kvalifikacije za svetsko prvenstvo u elitnoj kategoriji. Danas na svetskom prvenstvu u eliti nastupa stotinak takmičara a u tzv. Age kategoriji preko 1000.

Triatlon je od 2000. godine uvršten u olimpijske sportove i ženska triatlonska trka je imala čast da bude prvo takmičenje na olimpijskim igrama u Sidneju.


TRIATLON KOD NAS

Triatlon se u našoj zemilji pojavio početkom 90-ih mada je prvi triatlon održan 1988. godine u Kragujevcu i zvao se šumadijski. To takmičenje nije imalo formu kao današnja takmičenja i razlikovalo se i po distancama a i po tome što discipline nisu bile povezane već je postojala pauza među njima.

Godine 1993. održano je prvo prvenstvo države na Adi Ciganliji. Od tada se prvenstvo države održava svake godine i broj učesnika je iz godine u godinu sve veći i što je važnije rezultati su sve bolji. 1999. godine održan je prvi kup Jugoslavije u triatlonu.

Svh ovih godina naši takmičari su napredovali u pogledu rezultata tako da su postignuti uspesi i na međunarodnom planu. Na prvenstvu Balkana 2000. godine Jugoslavija je dobila prvaka Balkana u muškoj i ženskoj konkurenciji. To su Svetlana Brkić i Nenad Sudarov.


VRSTE TRIATLONA

Triatlonska takmičenja se održavaju na različitim distancama. Takozvana "short" distanca je 1500 m plivanja, 40 km vožnje bicikla i 10 km trčanja. Ova distanca se još zove i olimpijska zbog toga što je to standardna kvalifikaciona distanca za Olimpijske igre, i naravno, distanca na kojoj se triatlonci takmiče na Olimpijskim igrama.

Pored olimpijskog, populan je tzv. "sprint triatlon" koji se održava na duplo kraćoj distanci koja iznosi 750 m plivanja, 20 km vožnje bicikla i 5 km trčanja. U sprintu se obično takmiče mlađe kategorije tj. juniori i pioniri.

Kod nas su takmičenja na ovoj distanci dosta zastupljena pošto je teško obezbediti sredstva za olimpijski triatlon.

Vrhunac i želja svakog triatlonca je da nastupi na najtežoj distanci a možda i najtežem sportu na svetu, a to je Ironman (čovek od čelika). Ironman se održava na distancama od 3800 m plivanja, 180 km vožnje bicikla i 42 km trčanja (maraton). Najpopularniji je svakako Havajski Ironman koji je ujedno i svetsko prvenstvo na ovoj distanci. Za ovu, kao i za druge Long distance trke (zajedničko ime za sve triatlone na koji su duži od olimpijskog),  je to što u biciklistickom segmentu takmičar ne sme da se draftuje tj. zabranjena je vožnja u grupi koja je značajno lakša od solo vožnje.

U našoj zemlji se ne održavaju Ironman trke ali možemo da se pohvalimo da imamo takmičare koji se takmiče u Ironman-u. To su Marić Bojan, koji ima i najbolji rezultat u zemlji, Aleksandar Bzdusok i Vero Janoš, koji je naš prvi takmičar u Ironman-u.

Pošto je triatlon letnji sport i zahteva lepo vreme i nije ga moguće održati u zimskom periodu (naravno, mislimo na zemlje u kojima je zima hladna) stvoren je zimski triatlon. Zimski triatlon se sastoji iz trčanja na skijama, vožnje planinskog bicikla i trčanja. Distance na kojim se takmiče zimski triatlonci su 20-40-10. Od naših takmičara se u zimskom triatlonu takmiči Aleksandar Milenković koji je sezone 2000-te ostvario značajne rezultate u svetskom i evropskom kupu.

Postoje i razne druge varijacije triatlonskih takmičenja kao što su neki ultrakratki za decu i rekreativce i neki dugi kao sto je half Ironman ali tu ne postoje standardi pa ih nećemo detaljnije opisivati.


Copyright © Triatlon klub Sprint 2010-2019